dimarts, 23 de desembre del 2014

Citar, referenciar i fonts fiables.

Extret de: http://goo.gl/4dlcVP
Quan fem una recerca, escrivim, comentem o opinem, hem de basar-nos en uns arguments i moltes vegades aquests no són nostres o si ho són ens hem basat en algú altre per formular les nostre paraules. Per aquest motiu, és recomenable citar i referenciar la informació que aportem i que no és nostre, encara que tingui llicència Creative Commons i el propietari doni permís per distribuir-la i modificar-la;  a més a més també és aconsellable fer-ho, per tal que el nostre escrit tingui credibililitat i no se'ns acusi de plagi.

Per citar i referenciar correctament hi ha certes normes, en el meu cas em baso en la normativa establerta per l'APA (American Psychological Association). Aquesta es divideix segons el tipus de document que es vol citar, és a dir, si és un article de revista, un llibre, una web, etc. Si esteu interessats a fer un cop d'ull a la pàgina que ofereix Blanquerna per citar i referenciar correctament, feu clic aquí. A més a més, també podeu entrar a Como citar en formato APA, lloc web el qual et crea la referència.

Per altra banda, s'ha de tenir en compte que aquestes fonts siguin fiables. Els criteris a seguir per determinar si una és fiable o no, poden variar segons el format on es presenta la informació. A continuació us presento diferents formats per exemplificar-ho:

  • Pàgines web: la informació ha de tenir diverses referències, les quals han d'estar basades en les afirmacions d'algú que tingui cert pes en el camp tractat, i alhora aquestes afirmacions han d'estar demostrades científicament.
  • Llibres: hi ha diversos llocs que posen llibres a la nostra disposició, com per exemple una llibreria, la biblioteca del barri o fins i tot la nostra biblioteca personal, però aquests llibres poden haver estat escollits sense uns bons criteris. Per tant, és recomanable, escollir llibres que es trobin en llocs, en els quals han estat escollits després d'un procés de cerca i de fiabilitat, com per exemple, les biblioteques de les universitats.
  • Diaris: en el cas dels diaris, la informació proporcionada pot haver estar, lleugerament manipulada per tal de seguir la ideologia d'aquest diari. Per tant, és aconsellable, comparar dos diaris amb ideologies oposades i per altra banda, en el cas de les entrevistes, fer cas de la nostra interpretació i no la que proporciona el diari.
  • Revistes: hi ha molts tipus de revistes, com les revistes del cor o les científiques, algunes d'aquestes són més fiables que altres, per això hem de seguir els mateixos criteris que amb els llibres
Si voleu saber-ne més sobre les fonts fiables i els criteris a seguir podeu visitar Wikipedia: Fonts fiables.

A més a més, us presento alguns criteris per avaluar informació, documents, pàgines o llocs web, recursos electrònics publicats a Internet, creat pel "Servei de Biblioteca i Documentació de la Universitat de les Illes Balears".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada