dijous, 8 de gener del 2015

Repàs general de la Wikipedia i temes relacionats.

Per repassar tota la informació estudiada sobre la Wikipedia i temes relacionats amb ella he respós aquestes preguntes: 


En el teu bloc has publicat la teva aportació a la Viquipèdia? Cita l’adreça.
Has creat un Wiki? Quina és l’adreça del teu Wiki?  Cita l’adreça de l’entrada del teu bloc on has publicat aquesta feina.
Si, n’he creat un i la seva adreça és la següent: http://goo.gl/yRNpKb 
Anomena, com a mínim, dos elements del llibre d’estil de la Wikipedia que hagis utilitzat en fer la teva aportació a la Viquipèdia. Cita l’adreça del teu bloc on parlis de la teva aportació a la Viquipèdia.
Enllaçar, citar i cursiva: http://goo.gl/u5qq2s
Has utilitzat material publicat sota Llicència Creative Commons en el teu bloc? Has citat el seu origen? Cita una pàgina del teu bloc on tinguis material d’aquest tipus.
Si i si: La imatge d’encapçalament ha estat extreta de Flickr, sota la llicència de Creative Commons. http://goo.gl/Nku6rA  
Has publicat el teu bloc sota una llicència Creative Commons? Com ho podem saber?  Tens una entrada del teu bloc on parlis sobre el tema? Cita l’adreça. 
Si, ho he fet i es pot saber perquè a la part inferior del meu bloc hi ha un gadget que ho demostra.  http://goo.gl/Nku6rA 
Descriu breument com es pot crear un Wiki.  Cita l’adreça del teu bloc on parlis d’aquest tema.
Crear un Wiki és molt senzill, per fer-ho hem de dirigir-nos Wikispace i registrar-nos. Un cop realitzar el registre hem de fer clic a nou Wiki i seguidament editar la pàgina que ens ofereix. En aquesta podem afegir imatges, enllaços, etc. I també podem compartir-lo amb altres usuaris.
Descriu breument com es pot afegir informació a un article de la Wikipedia.  Cita l’adreça del teu bloc on parlis d’aquest tema
Editar un article de wikipèdia és molt senzill. En primer lloc, hem de registrar-nos o d’iniciar sessió; en segon lloc, hem de dirigir-nos a l’article que volem editar; en tercer lloc, hem de fer clic a modificar i canviar o afegir el que desitgem; i en quart lloc, hem de desar la tasca.
Quina relació hi ha entre els Wikis i la Wikipedia?
Un wiki és un espai creat per diversos usuaris on hi pot contribuir tothom qui vulgui i en el qual es pot modificar per diversos usuaris alhora sense duplicar documents i a més a més s’hi poden afegir enllaços, imatges, taules, formules, etc. Per altra banda, la Wikipedia és el wiki més conegut i en el qual participen més persones, a més a més és una enciclopèdia lliure, en la qual pot participar qualsevol usuari del web.
Anomena i explica 5 elements en els que ens hem de fixar per valorar si una informació trobada a la WWW és fiable. Cita el documental en el que has basat les teves explicacions

  1. Qui ha escrit la informació: hem de buscar referències i saber si aquesta persona està especialitzada en el tema i té arguments per afirmar el que diu.
  2. Quan ha estat escrita la informació: hem de mirar si la informació està actualitzada i encara és vigent o si no.
  3. On ha estat publicada la informació: hem de tenir en compte si la informació ha estat trobada en una revista científica o en una revista del cor.
  4. Com ha estat escrita la informació: hem de revisar el registre estàndard del escriptor.
  5. Per què ha estat escrita: hem de ser crítics i jutjar amb quin objectiu ha estat escrita la informació

A partir del document publicat per la UIB “Com avaluar fonts d’informació web “ explica en 10 línies els elements que ens poden ajudar a determinar la fiabilitat d’una font d’informació.
En aquests documents ens fan plantejar-nos 6 preguntes que són: Qué? Com? Qui? Quan? Per què? On? Pel que fa al què, hem de tenir en compte la informació que s’està proporcionant i saber valorar si aquesta té una mínima lògica i sinó. En segon lloc, hem de valor com ha estat escrita i proporcionada aquesta informació, és ha dir si té un registre correcte i és adequada; en tercer lloc, hem de mirar quan ha estat publicada i saber si està actualitzada o ja és obsoleta; en quart lloc, hem de saber perquè ha estat proporcionada aquesta informació, és a dir, amb quin objectiu l’autor ha transmès les seves paraules i que volia aconseguir; en cinquè lloc, hem de saber qui ha escrit la informació i valorar si és algú especialitzat en eltema i amb arguments científics o és un alumne de tercer la ESO i en sisè lloc, hem de ser selectius alhora d’escollir d’on agafem informació
Anomena i explica els 5 pilars de la Wikipedia

  1. És un enciclopèdia 
  2. Cerca un punt de vista neutral
  3. És de contingut lliure 
  4. Segueix unes normes d’etiqueta.
  5. No té normes innamovibles

Què és el llibre d’estil de la Wikipedia? què hi podem trobar? Per a que serveix?
És on es troben les pautes a seguir per escriure a la wikipedia, allà hi podem trobar informació de com posar títols, enllaçar, referenciar i citar, posar cursiva, etc. Serveix perquè tothom escrigui de la mateixa manera i tingui un ordre i un criteri
Desenvolupa breument: Quins beneficis pot aportar contribuir a la Viquipèdia des del món educatiu?. Cita la font en la que bases els teus raonament.
La wikipèdia té molts beneficis relacionats amb l’educació i aquests estan dividits segons el destinatari. En primer lloc, trobem els beneficis per l’alumne, la wikipedia és motivadora, proporciona un aprenentatge significatiu, fomenta la competència digital, augmenta la capacitat comunicativa, promou el treball en grup i fa que l’alumne reflexioni sobre l’epistemologia. En segon lloc, trobem els beneficis pel professor, que són un retorn de la seva tasca, innovació alhora de donar a classe, canvi de dinàmica i nous mètodes avaluatius. I en tercer lloc, trobem els beneficis pel centre que són prestigi i catalanitat. 
Desenvolupa breument: Quins beneficis aporten els Wikis a l’educació?. Cita la font en la que bases els teus raonament.
Les wikis tenen molts usos com per exemple, com espai de comunicació de la classe, com espai de col·laboració de l’aula, com espai per treballar en grup, com espai per realitzar i presentar tasques, com arxiu de documents en procés d’elaboració i com manual de la classe. A més a més, també són beneficiosos, perquè són democràtics, incorporen la noció dinàmica del contingut en contínua actualització, promouen l’escriptura, faciliten l’autoria distribuïda en documents públics, amplifiquen la interacció, promouen la negociació, faciliten l’edició col·laborativa i oberta, generen patrimoni cultural col·lectiu durable, promouen el voluntaritat i fomenten l’ética participativa.
Podries citar diferències que hagis observat entre com funciona un Wiki i un document creat amb Google Drive?
Què son i per a que serveixen les llicències Creative Commons? 
Són unes llicències, que permeten el dret d’exercir els drets d’autor i oferir els drets a terceres persones.
Què són les llicències Creative Commons? Quins tipus hi ha?
Hi ha les de reconeixement, les de reconeixement no comercial, les de reconeixement no comercial i compartir igual, les de reconeixement no comercial sense obra derivada, les de reconeixement i compartir igual i les de reconeixement sense obra derivada.
Relaciona Copyright i Creative Commons
Podriem que són paraules antònimes, atès que copyright defensa els drets d’autor i prohibeix la distribució i modificació de l’arxiu i en canvi Creative Commons, es basa en la cultura i els software lliure i crea llicències per tot tipus de lloc web i d’arxiu per a que sigui compartit.
Qui crea la Wikipedia? Qui son els Wikipedistes?
La wikipedia es crea gràcies a una gran comunitat d’usuaris. Aquests usuaris son anomenats Wikipedistes i són els que creen, modifiquen, eliminen, enllacen i citen contingut.
Què és el Software Lliure?
El software lliure es tot aquell lloc web o programari que pot ser utilitzar, modificat i distribuït i es basa en la cultura lliure, que és un moviment social que promou la distribució continguts.
On podem trobar material publicat sota llicència Creative Commons? Emplena la taula següent:
Tipus
Lloc Web on el podem trobar
Imatges
Flickr
Vídeos
Vimeo
Textos
Wikipedia
Música
Jamendo
Altres que vulguis afegir


Aportació a la Wikipedia

Per posar en pràctica tot l'aprés anteriorment, jo i la meva companya Anna Tobarra vam editar l'article del Laïcisme a la Wikipedia. Gràcies al seguiment que hem fet, des que vam contribuir a l'augment de la informació, hem pogut veure que no ha estat modificat.

Per fer-ho ens vam registrar i vam fer el Bus turístic de la Wikipedia per saber com funcionava, després vam buscar un article que consideràvem que necessitava ser ampliat o editat i vam seguidament vam cercar una font d'informació fiable. Aquesta va ser un llibre de diversos autors, anomenat "Aprendre sin dogmas, enseñanza laica para la convivencia", vam considerar que era una font fiable, atès que estava a la biblioteca de la universitat per tant era un llibre escollit per algú especialitzat. 

El que nosaltres hem afegit ha sigut el següent, concretament el que està seleccionat amb color blau:

A més a més, també hem citat:

Gliffy

Extret de: http://goo.gl/Uk6cFz
És una eina que permet crear, guardar, editar diagrames de flux, és a dir un fluxograma, i treballar amb altres tipus de representacions gràfiques i exportar a diferents formats la feina feta.

Per aprendre a treballar amb aquesta eina, hem creat un fluxograma seguint aquests passos:
  1. Accedir a Gliffy
  2. Registrar-nos a Gliffy, per tal de poder guardar la nostra tasca.
  3. Saber que volem representar.
  4. Saber quins elements volem que formin.
  5. Afegir elements i enllaçar-los entre si.
  6. Al acabar, guardar la tasca i si ho desitgem la podem descarregar en diferents formats.
Aquest a sigut el Gliffy que jo he creat per saber com funciona aquesta aplicació:

Informació extreta de: Aprendre a ensenyar. Fluxogrames.

dilluns, 5 de gener del 2015

Competència Comunicativa

Extret de: http://goo.gl/VPsKzW
Aprendre a parlar és una experiència social. Per Gumperz i Hymes, la competència comunicativa és Allò que un parlant necessita saber per comunicar-se de manera eficaç en contextos culturalment significatius. Per seguir endavant, cal deixar clar que sempre es parla amb un objectiu i que ningú parla per parlar, entenent per parlar com l'acte de parla, és a dir, cada un dels anunciats lingüístics que produeix un interlocutor perquè passin coses. Per tant, a l'hora de parlar s'ha de tenir en compte el que diem, el que volem dir i l'efecte que volem produir.

La competència comunicativa està fonamentada en quatre tipus de coneixements i habilitats, que són els següents:
  • Competència lingüística/ gramatical: fa referència al domini del codi lingüístic.
    • Nivell fonològic.
    • Nivell morfològic.
    • Nivell sintàctic.
    • Nivell lèxic i semàntic.
  • Competència sociolingüística: fa referència a les regles socioculturals d'ús.
    • Situació de participants.
    • Propòsit de la interacció.
    • Normes i convencions de la interacció.
  • Competència discursiva: fa referència a la combinació de formes gramaticals i significats per aconseguir un text coherent i cohesionat en qualsevol gènere.
    • Cohesió de la forma.
    • Coherència del significat.
  • Competència estratègica: fa referència a les estratègies de comunicació verbal i no verbals que es poden utilitzar per: 
    • Compensar deficiències provocades per limitacions i insuficiències.
    • Afavorir l'efectivitat de la comunicació.
Per acabar, dir que per tenir una bona competència comunicativa s'ha de tenir en compte la llengua oral formalel llenguatge i les llengües.

Informació extreta de: Rosa Soler.

divendres, 2 de gener del 2015

Creació d'un wiki

Després d'estudiar la Wikipèdia i els Wikis, la meva companya i jo hem creat un Wiki. Per fer-ho ens hem registrat a Wikispaces  i hem seguit els pasos que ens indica el lloc web.

El resultat final ha sigut aquest:






Si voleu visitar-lo, feu clic aquí.

Si esteu interesats en saber com es crea un wiki utilitzant Wikispace, feu un cop d'ull aquesta presentació:

dijous, 1 de gener del 2015

Taxonomia de Bloom

Extret de: http://goo.gl/46skot
Al finalitzar la convenció de l'Associació Nort-americana de Psicologia es va plantejar un mètode per fomentar la comunicació entre els examinadors i l'intercanvi d'idees. L'any 1956, Benjamin Bloom, i els seus col·laboradors, arrel d'aquesta idea van fer una classificació de les activitats educatives, la qual estava distribuida de les més senzilles a les més complexes. Aquesta classificació s'anomena Taxonomia de Bloom i pretén que després d'haver realitzat un procés d'aprenentatge, l'estudiant ha d'haver adquirit noves habilitats i coneixements.
A partir d'aquesta classificació, van dividir les activitats educatives en 3 dominis: el cognitiu, l'afectiu i el psicomotor. 
  • Cognitiu:
    • Recordar.
    • Comprendre.
    • Aplicar.
    • Analitzar.
    • Avaluar.
    • Crear.
  • Afectiu: fan referència als valors i a les actituds i hi ha una gran dificultat de classificació, atès que estan relacionats amb les emocions i els sentiments.
  • Psicomotor:
    • Percepció
    • Disposició
    • Mecanisme
    • Resposta complexa
    • Adaptació
    • Creació.
Això es pot veure gràficament en les següents piràmides: 
Extret de: http://goo.gl/I8YBYa
Per acabar, vull fer referència a aquesta teoria relacionada amb l'Ipad. En la següent imatge es poden veure aplicacions per l'Ipad que corresponen a les categories del domini cognitiu, esmentades per Bloom:
Extret de: http://goo.gl/CJb4z
Per últim i com a activitat he creat una taula amb tot el que hem fet a GTIC,basada en el domini cognitiu de la Taxonomia de Bloom: