dijous, 27 de novembre del 2014

Identitat i Territori

Extret de: http://goo.gl/ut49Xn
Tothom té alguna afició, identitat i territori confortable. Per mostrar als altres quina era la nostra identitat i territori, hem hagut de fer una presentació mostrant quin era i explicant perquè ho era, amb la intenció d'emocionar i de què l'auditori empatitzés. En el meu cas i en el de la meva companya Anna Tobarra, autora del blog Aprendre  a ensenyar, el que ens identificava eren els animals, concretament els cavalls, i el que volíem demostrar era que encara que sigui salvatge pots arribar a empatitzar fins al punt que sigui aquest qui et faci costat en els pitjors moments, substituint a una persona.
Per fer-ho, vam anar a l'hípica Can Rovira, l'Anna té molta més pràctica que jo, però en el meu cas era el primer cop que muntava a cavall. Vaig poder comprar que el cavall actuava segons el meu estat, és a dir si jo estava nerviosa i tenia por, el cavall no confiava en mi i es posava tens, però en canvi si em relaxava el cavall, també gaudia de l'activitat.

Quan els vídeos ja estaven gravats i sabíem com volíem que fos la nostra presentació, vam començar a editar el vídeo. Com volíem un resultat bo i nosaltres no teníem molta experiència, vam demanar ajuda a algú amb més experiència que ens va ajudar i aconsellar.

Aquest va ser el resultat del nostre treball:

divendres, 21 de novembre del 2014

Bubbl.us

Extret de: http://goo.gl/VGiiF6
Bubbl.us és una programa online que serveix per crear esquemes o mapes conceptuals sense necesitat de guardar-los. És una eina molt útil, atès que et permet fer diferents recuadres de molts tamanys i colors per posar títols o apartats i et dóna l'opció de conectar els recuadres entre ells. A més a més, també et permet compartir el projecte amb qui tu desitgis i treballar alhora. També hi ha l'opció de guardar-los i convertir-los en una imatge per poder insertar-los a una presentació, a un vídeo, etc.

Un exemple d'un esquema de bubbl.us:


A continuació us deixo un manual un explica detalladament el seu funcionament,


Informació extreta de: Eines de suport al pensament: Els mapes conceptuals

dijous, 20 de novembre del 2014

Padlet

Extret de: http://goo.gl/dKqIPu
Padlet és una manera simple de crear una suro col·laboratiu, té avantatges com crear suros sense haver-se de registrar i permet penjar presentacions, vídeos, fotografies i compartir els nostres suros mitjançant Codis Qr, Xarxes Socials, Codis Embed, etc.

Aquest programa online se li poden donar diverses funcions relacionades amb l'educació, com per exemple, un fer un suro pel professorat per compartir reunions, substitucions, avisos, peticions; fer un suro pels alumnes per compartir records, experiències, descobriments; o fer un suro per les famílies per compartir les activitats dels seus fills, recomanacions, dubtes, etc. A més a més també pot ser una bona eina per sintetitzar piulades, per exemples, o per reunir informació i compartir-la amb qui es decideixi.
Crear un padlet és tan senzill com entrar  a es.padlet.com, registrar-se i començar a crear un suro.
Registrar-se a Padlet.

Crear un nou suro.
Diferents opcions per personalitzar.

Vista d'un suro creat.



















A continuació us deixo un vídeo on s'explica detingudament com realitzar un Padlet:

A més a més si esteu interessats a visitar Padlets podeu entrar Definicions. Goods Eat in the Bay, Leadership.

Si voleu més informació sobre que és Padlet feu clic aquí.

Informació extreta de: Gestió, informació i educació. Padlet or Wallwisher.

dijous, 13 de novembre del 2014

Anàlisi d'un bloc educatiu

Captura de pantalla
del bloc tractat.
El bloc Un Mundo de Pequeñas Cosas va ser guanyador de la "Baldufa d'Or"dins de la categoria Bloc de Mestres i Mestras d'Infantil a la VIII Educació del premi Espiral Edublogs. L'autora d'aquest blog és Carolina Calvo García i és mestre d'Educació Infantil a Zaragosa.

Aquest bloc està creat a partir de Blogger, la seva estructura es basa en diferents pàgines que tracten diferents temes, com per exemple, els seus projectes, material per descarregar, jocs, cançons, Prezis, Zooburst, resums del blog i vídeos.

Les entrades que escriu Carolina són entrades comunes on parla del dia a dia de la seva classe i de l'escola, explica les activitats que fan els alumnes, les novetats que van apareixent i tracta temes que poden ser útils o interessant pels pares o per a qualsevol que estigui interessat en l'educació infantil, per tant aquest bloc va dirigit als familiars i a gent amb interès de descobrir només activitats per infants.

 A més a més la majoria d'entrades van acompanyades d'imatges il·lustratives de dites activitats i del resultat d'aquestes; a banda d'aquestes imatges també podem trobar vídeos, presentacions Prezis o ZooBursts, per tant la manera de transmetre la informació és bastant variada. Pel que fa al tipus de continguts i competències que es treballen aquestes són relacionades amb l'educació, més concretament amb els infants i la majoria tenen to un alegre i personal. 

Respecte als gadgets que té, aquests són varis; hi ha diferents gadgets en forma d'imatge els quals et redirigeixen a un altre web, hi ha un comptador de visites, un altre on apareixen els diferents llocs on podem seguir a Carolina, també hi ha una presentació personal, el gadget de traductor, un cercador, un gadget que mostra els últims comentaris, i finalment té un blogroll.

Aquí us deixo l'encapçalament del blog:

Captura de pantalla del bloc tractat.
Per acabar, si esteu interessats a saber quins premis es van lliurar i aquí podeu entrar en aquest enllaç i mira-ho.

dissabte, 8 de novembre del 2014

Google Sites

Extret de: http://goo.gl/bOUDjG
Crear un Google Sites és molt senzill i útil si volem compartir informació amb un grup reduït de col·laboradors. Un factor molt important en tenir en compte, alhora de crear un Sites, és com estructurem la informació. Aquesta informació ha d'estar ordenada de forma clara, comprensible, intuïtiva i no repetitiva i s'han de tenir en compte les discapacitats motores que poden patir alguns dels usuaris que poden utilitzar el Sites creat per nosaltres. Per aquest motiu, és aconsellable no fer ús dels desplegables, els quals tampoc són molt útils, atès que amaguen informació.

Respecte a la creació d'un Sites, és tan senzill com accedir amb el nostre conte de Gmail, anar a l'aplicació de Sites i clicar a Crear, i a partir d'aquí anar seguint els diferents passos que ens indica l'aplicació.




A part d'aquests exemplificació mitjançant imatges, us deixo un vídeo on es mostren detalladament els passos a seguir per crear un Sites:

Per acabar us deixo l'enllaç del Google Sites que hem creat els meus companys i jo:  http://goo.gl/xYOxST

dimarts, 4 de novembre del 2014

Power Point



Extret de: http://goo.gl/SRiLfs
Power Point és un programa creat per elaborar presentacions. Forma part de la suite Microsoft Office i va ser presentat l'any 1987. Algunes de les competències que es desenvolupen són adquirir la capacitat de cerca, selecció, anàlisi i síntesi de la informació i transformar-la en coneixement i utilitzar mitjans i entorns digitals per a comunicar-se i treballar de forma col·laborativa, fins i tot a distància, per recolzar l'aprenentatge individual i contribuir a l'aprenentatge dels altres.

Amb aquest programa es desenvolupen competències com la capacitat d'inquirir informació i transformar-la en coneixement, i també utilitzar entorns digitals per comunicar-se i treballar col·lectivament.

Hi ha diferents programes per fer presentacions, com per exemple: Impress, Google Docs o Slide Share, que realment no és un programa de presentacions sinó que és un servei on-line on es poden penjar presentacions Power Point. Aquests programes consten de sis elements que són:
  1. Diapositives: són la part principal de les presentacions i s'hi poden col·locar textos, vídeos, imatges, etc. i tot el conjunt de diapositives creen la presentació.
  2. Objectes: són els textos, vídeos, imatges, etc.
  3. Accions: són el conjunt d'instruccions que s'executen quan es clica per sobre d'un objecte.
  4. Transicions: són l'efecte visual i/o sonor que s'estableix entre diapositives.
  5. Animacions: són l'efecte visual i/o sonor que s'estableix entre objectes.
Pel que fa a l'ús del Power Point a l'educació, hi ha dues maneres d'utilitzar-lo. En primer lloc, es poden usar per transmetre informació ordenadament als alumnes i en segon lloc, també es pot fer servir per motivar, mostrar o interactuar a l'alumne.  

Com la majoria de coses, aquest programa té avantatges i inconvenients, els quals són:

  • Avantatges:
    • L'alumne sempre té en pantalla una guia del què s'està dient.
    • Permet incorporar imatges il·lustratives.
    • Permet crear esquemes de manera que la matèria sigui més intel·ligible.
    • Podem inserir tota mena d'elements multimedials.
    • L'alumne té més facilitats per prendre apunts.
    • Permet utilitzar una, molt amplia, gama de colors i formes, per tal de clarificar el significat dels continguts.
  • Inconvenients: 
    • Pot haver-hi excés de text a les diapositives, provocant una lectura amb poca claredat.
    • L'orador deixa d'explicar i es limita a llegir.
    • Pot haver-hi un abús dels elements multimedials.
    • Colors i formes col·locats indiscriminadament.
    • Perill de què no hi hagi un bon sistema de projecció.
    • Hi ha la possibilitat que si s'incorporen molts efectes multimedials, l'auditori posi més atenció a aquests, que no pas a la presentació.
    • Es tendeix a afegir més continguts, per tal que l'auditori els assumeixi més ràpid.
    • S'estableix un doble discurs.
Aquesta informació ha sigut extreta de "Prepara't un PowerPoint per les teves classes però no l'ensenyis als teus alumnes. 12 Propostes d'ús creatiu i multimedial del programa PowerPoint.", si voleu ampliar-la amb més detalls la informació, cliqueu el títol.

A continuació us deixo un exemple de Power Point: 
Informació extreta de: Gestió de la Informació i Educació. Les presentacions a l'Educació.

diumenge, 2 de novembre del 2014

El llenguatge i les llengües

Extret de: http://goo.gl/0uT3pu
Hi ha moltes maneres de definir el terme llenguatge. A continuació diré algunes d'elles i en faré un resum. 

En primer lloc, s'ha de dir que al principi el llenguatge i el pensament van separats, però més tard són inseparables, per tant podem dir que el llenguatge és més que un mitjà de comunicació, ens permet organitzar tot allò que percebem, simplifica els nostres pensaments i converteix un nombre il·limitat en limitat, per tal de poder-lo expressar verbalment. Tothom, exceptuant algunes persones molt aïllades, es comunica mitjançant una llengua, per tant podem dir que la humanitat té com a facultat innata el llenguatge, és a dir un mitjà d'expressió i de comunicació propi. El llenguatge és un element bàsic de la constitució del pensament i permet el discurs abstracte a diversos nivells, és indispensable com a suport de la memòria, tant individual com col·lectiva i ens permet l'autoexpressió, és a dir, el diàleg amb nosaltres mateixos. 


Després de totes aquestes petites definicions, podem crear-ne un de més complexa i dir que el llenguatge és el mitjà de comunicació més extens de tots els que tenim; a més a més és el factor bàsic que ens constitueix com éssers humans, atès que fa possible el discurs abstracte i la parla desplaçada, això es dóna perquè amb el llenguatge ordenem les experiències que tenim de l'entorn i de nosaltres mateixos i també juga el paper principal en la constitució del pensament i és el suport de la memòria, I per acabar, el llenguatge ens permet l'expressió lliure i interior i és la causa del diàleg que mantenim amb nosaltres mateixos. 



Extret de: http://goo.gl/sbyHY5
Per altra banda, la llengua es pot definir com un sistema de signes oral, sovint, reflectits en un codi escrit propi d'una comunitat. 

No és un conjunt de paraules entre si, és un sistema, atès que ha d'haver-hi un sentit, una concordança, una relació entre els elements, una jerarquia i una organització. Aquest sistema està organitzat en diversos nivells; el pragmàtic, que correspon a l'ús funcional, als registres, varietats, etc; el semàntic, que correspon al sentit de la frase; el sintàctic que correspon a la concordança del sintagma; el morfològic, que correspon als morfemes singulars o plurals; i el fonètic, que fa referència als diferents sons que té una llengua.

Per acabar, dir que les llengües es diferencien pels sons i per la combinació dels òrgans del aparell fonador. A més a més podem afirmar que tota llengua és i és perfecte.

Informació extreta de: TUSON, J. (1984). Linguïstica. Barcelona: Barcanova (p.45-50)